click here to find us on Facebook
Jesus fish sign - Σήμα Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2024
GREEK NAME DAYS for 2024
--- καλώς ήλθατε !!! ---

νέα μορφή για συμβατότητα με κινητά τηλέφωνα και tablets

διαφήμιση τριτων-3rd party adverisment
Συναξαριστής
15  Αυγούστου

ΚΑΘΟΛΙΚΗ (Καθολική, Καθολικη)


ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ

Κοντά στην παραλία Αφάντου και σε απόσταση διακοσίων μέτρων από τη θάλασσα βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς της Καθολικής η οποία παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό, αρχαιολογικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον. Η εκκλησία κατά μία άποψη είναι του 10ου – 11ου αιώνα μ.Χ., ενώ κατά άλλη του 17ου αιώνα.Σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία υπήρχε τον 3ο αιώνα π.Χ. ναός αφιερωμένος στη Θεά Δήμητρα. Ο ναός αυτός καταστράφηκε σε έναν από τους τρεις σεισμούς που κατάστρεψαν και άλλα μνημεία της Ρόδου, είτε στο σεισμό του 227-226 π.Χ. όταν καταστράφηκε και ο Κολοσσός της Ρόδου, είτε σε αυτό του 155 μ.Χ. ή στον σεισμό του 515 μ.Χ.

Τον 6ο αιώνα μ.Χ. και με τα υλικά του αρχαίου ναού κτίστηκε μια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική εκκλησία Βασιλικού ρυθμού, η οποία καταστράφηκε από άγνωστη αιτία τον 8ο μ.Χ. αιώνα αλλά ξανακτίστηκε. Τον 10ο μ.Χ. αιώνα ο ναός καταστρέφεται ξανά, αλλά η πίστη και η ευλάβεια των κατοίκων, μα πιο πολύ η αγάπη προς την Παναγιά, τους ωθεί στην ανέγερση νέου ναού, ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα αφιερωμένος στην κοίμηση της Θεοτόκου. Η εκκλησία αυτή είναι πολύ μικρότερη από τους προηγούμενους ναούς και καταλαμβάνει μέρος μόνο του μεσαίου κλίτους του Ιερού του παλιού ναού.

Η εκκλησία τοιχογραφήθηκε αρχικά τον 13ο αιώνα, ενώ τον επόμενο 14ο φιλοτεχνήθηκαν νέες τοιχογραφίες πάνω όμως στις παλιές οι οποίες και καταστράφηκαν. Οι εικόνες που υπάρχουν στην εκκλησία, απεικονίζουν τη ζωή του Χριστού και αντιστοιχούν στις σημαντικότερες εορτές της Χριστιανοσύνης (του Ευαγγελισμού, της Γέννησης του Χριστού, της Υπαπαντής, της Βάπτισης, της Μεταμόρφωσης, του Λαζάρου, των Βαΐων, της Σταύρωσης, της Ανάστασης, της Ανάληψης, της Πεντηκοστής και φυσικά της Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Με το πέρασμα των αιώνων η υγρασία προξένησε μεγάλες φθορές στις τοιχογραφίες, ενώ η άγνοια των κατοίκων για τη σημαντικότητα των κειμηλίων αυτών, επέτεινε τις φθορές.

Η εικόνα της Παναγίας για λόγους ασφαλείας φυλάσσεται στο μουσείο της εκκλησίας τΆ Αφάντου, αλλά τρείς φορές το χρόνο μεταφέρεται στην εκκλησία της, συνοδεία των παπάδων και των κατοίκων της πόλης. Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου (14 Αυγούστου), η πομπή ξεκινάει από την εκκλησία στην πλατεία της πόλης και αφού τοποθετηθεί η εικόνα στην εκκλησία της τελείται Θεία Λειτουργία και ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι με συμμετοχή πιστών από όλο το νησί. Η εικόνα επίσης μεταφέρεται στην εκκλησία στα Εννιάμερα της Παναγίας και τη Δευτέρα του Πάσχα.

δείτε επίσης --> εδώ
τέλος παράθεσης


click here to go to www eortologio gr - εορτολόγιο home page



Valid HTML 4.01 Transitional


λέξεις για αποδελτίωση : εορτολόγιο, εορτολογιο, ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, γιορτη, γιορτή, ΓΙΟΡΤΗ, εορτή, εορτη, ΕΟΡΤΗ, συναξαριστής, συναξαριστης, συναξάρι, συναξαρι, γιορτάζει, γιορταζει, γιορτεσ, γιορτέσ, ποιός γιορτάζει, πότε γιορτάζει ο/η, ποιος γιορταζει, ποτε γιορταζει ο/η, υπολογισμός, κινητές, γιορτές, κινητες, γιορτες, κινητή, γιορτή, κινητη, γιορτη, κινητών, γιορτών, κινητων, γιορτων, ονομαστική, ονομαστικές, ονομαστικη, ονομαστικες, ονομαστικών, ονομαστικων, Πάσχα, Πασχα, αργίες, αργιες, greek namedays, name day, pote giortazo, pote giortazei, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018,2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024,2025